TURKUSOWE ŚNIADANIE BIZNESOWE

TURKUSOWE ŚNIADANIE BIZNESOWE

W czwartek 26 września br odbyło się II kaliskie Śniadanie Turkusowe. Kolejny raz w ramach kaliskich śniadań biznesowych uczestnicy spotkali się w kawiarni Anabell. Prelegentem w tym miesiącu był Maciej Borowiak przedsiębiorca, współwłaściciel firmy turkusowej Brewa s.c. z Kalisza, która zajmuje się budowaniem niezależności energetycznej poprzez wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. Spotkanie poprowadziła Agata Kobyłka z kaliskiego Inkubatora Przedsiębiorczości. Na początku Maciej Borowiak zapytał uczestników co ich szczególnie interesuje w obszarze turkusowego zarządzania, a następnie przedstawił prezentację pt. „Samo-zarządzanie (turkusowe) – szansa na zyskowną firmę, czy droga do bankructwa?” starając się równocześnie pogłębiać te zagadnienia, które szczególnie interesowały zgromadzonych gości. W trakcie prezentacji Maciek Borowiak wykazał, że można budować zyskowną firmę bez planów sprzedażowych, negatywnej motywacji, a w oparciu o zaufanie, transparentność i wspólne cele. Na spotkanie właściciel firmy Brewa zaprosił również jedną z pracownic firmy, która podzieliła się swoim doświadczeniem pracy w organizacji bez hierarchii.

Był to niewątpliwie bardzo interesujący i ubogacający czas, obfitujący w ciekawe inspiracje i zachęcający do przemyślenia fundamentów, na których budujemy zespoły i organizacje. Pytaniom nie było końca. Kolejne spotkanie zaplanowane zostało po Nowym Roku (w połowie stycznia 2020 roku). Gościem będzie Marek Wzorek autor najnowszej książki o organizacjach turkusowych „Od hierarchii do turkusu czyli jak zarządzać w XXI wieku”.

Za zakończenie warto wspomnieć, że spotkanie odbyło się dzięki zaangażowaniu czterech współorganizatorów: Biznes Start Projekt Kalisz, Kaliskiego Inkubatora Przedsiębiorczości, Wydziału Nauk Społecznych PWSZ w  Kaliszu oraz firmy Brewa sc.