Zdrowie na talerzu

Prof. Łucja Pilaczyńska-Szcześniak była kolejnym gościem spotkania audytoryjnego Uniwersytetu Trzeciego Wieku ,,Calisia”. Tym razem słuchacze UTW zostali zaproszeni na wykład ,,Żywność funkcjonalna”.

Prof. Pilaczyńska-Szcześniak jest wykładowcą Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego. – Jest autorką ponad 100 podręczników dla studentów – przyznała Krystyna Robak, prezes zarządu UTW ,,Calisia” prezentując dorobek autorki wykładu.

– Temat, którym chcę się dzisiaj zająć, jest dość nośny, ponieważ dotyczy tego, co jemy. Żywność funkcjonalna, to jest nam dość obce, ale zaraz się wszystko wyjaśni. Zacznijmy od tego, że na przełomie 5 i 4 wieku przed naszą erą, Hipokrates, ojciec medycyny europejskiej powiedział: – Nich żywność będzie twoim lekiem, a lek twoją żywnością. Jak może zrozumieć choroby człowieka ten, który nie bierze pod uwagę tej zasady i ją ignoruje?

Już wtedy Europejczycy wiedzieli, że żywność ma ogromny związek ze zdrowiem człowieka. Dzisiaj wiemy nieco więcej. Wiemy, że niewłaściwe odżywianie powoduje m. in. chorobę niedokrwienną serca, cukrzyca drugiego typu, nowotwory, otyłość, próchnicę, osteoporozę to chory związane z niewłaściwym odżywianiem. Trzeba jednak mieć świadomość, że to niewłaściwe odżywianie dotyczy całego życia – nie kilku, czy kilkunastu lat. Amerykanie  pod koniec XX wieku opublikowali tzw. piramidę zdrowego żywienia. Podstawą są w niej produkty zbożowe, oraz warzywa, a także oleje, czyli tłuszcze roślinne. Dopiero później są produkty nabiałowe, produkty dostarczające białka, takie jak mięso, ryby, jajka. Na samym szczycie tej piramidy jest to, co najbardziej kochamy, a więc słodycze i produkty wysoko przetworzone. Niestety, mimo, że wiemy, co jest zdrowe, to niestety, ułomność naszego charakteru, często prowadzi do spożywania np. łakoci. Spożywamy je po to, by poprawić sobie humor, ale proszę mi uwierzyć – są inne sposoby, np. aktywność fizyczna, która również może wpłynąć na poprawę naszego nastroju – mówiła prof. Pilaczyńska-Szcześniak.

Wykład cieszył się ogromnym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczy wiele pytań, jakie padały w kierunku władz TUW ,,Calisia” o możliwość zorganizowania kolejnych spotkań, poruszających te zagadnienia.